Èxit rotund al concurs de colles sardanistes del Vendrell

Valorar aquest article
(3 vots)

El passat diumenge 11 d'octubre es va celebrar la 47a edició del concurs de colles sardanistes de la vil·la del Vendrell. Aquest cop, per motius de seguretat, vam deixar a un costat la plaça del Mercat per celebrar el concurs a la plaça del Tívoli. Després dels concursos a Cabrils i Barcelona, la colla sardanista dansaires del Penedès amb l'ajuda del Foment Sardanista Vendrellenc i la Regidoria de Cultura van tirar endavant el retorn de la sardana competitiva a Catalunya. Com cada any, la part musical va anar a càrrec de l'excel·lent cobla Reus Jove.

 

Després d'algunes setmanes de pencar per garantir les mesures de seguretat per colles, músics i pel públic, a 2/4 de 6 de la tarda es feia realitat el concurs amb el galop de presentació com a tret de sortida. Un total de 6 colles provinents de Tarragona, Terrassa, Barcelona i El Vendrell es presentaven davant d'un centenar de persones que formaven el públic.

 

panoramica concurs

Panoràmica d’una de les sardanes de lluïment del concurs de colles

 

La primera sardana de lluïment que van ballar les colles va ser El Messi dels Dansaires d'en Jeroni Velasco. Estrenada aquest mateix estiu amb la cobla Contemporània, la sardana està dedicada a en Biel Vizuete Morros, dansaire de la colla que precisament va debutar aquest concurs amb els Dansaires del Penedès amb l'edat d’11 anys. Segurament és l'únic dansaire del món que ha debutat en un concurs de colles sardanistes ballant la seva pròpia sardana!

 

Finalitzada aquesta primera sardana de lluïment, les colles van disposar d'uns minuts per reposar i preparar-se per la sardana revessa. En aquest cas, podríem dir que es va notar el poc rodatge, ja que cap colla va ser capaç d’esbrinar i repartir correctament el tiratge de la sardana anomenada L'enredona petita d'en Bartomeu Vallmajó. Tan sols els Dansaires del Penedès van encertar els curts i les colles Nova Tarragona Dansa i Xàldiga el tiratge dels llargs.

 

Tot seguit, les colles tornaven a mostrar tot el seu potencial per ballar la segona sardana de lluïment. Aquesta vegada, la cobla Reus Jove ens va fer una magnífica interpretació de Salou, Ciutat Pubilla d'en Ricard Viladesau. Igual que a la primera sardana, als Dansaires del Penedès va debutar una de les últimes incorporacions, la Judit Barranco, que després de mesos de treballar de valent als assajos va ballar la seva primera sardana en un concurs de colles sardanistes.

 

Acabada la part competitiva, mentre els jurats i el delegat es reunien per consensuar classificacions, la cobla Reus Jove va oferir un breu repertori pel públic assistent. Aquest es va encetar amb una interpretació a dues tenores del Cant dels Ocells, dedicat a totes aquelles persones que malauradament ens han deixat a causa de la pandèmia que tant està atacant a la nostra societat. Aquest breu i emotiu, va anar dedicat en especial a aquelles persones del món sardanista que ens han deixat durant aquest any.

 

concurs debut

Bateig dels dos debutants de la colla sardanista Dansaires del Penedès

 

A continuació les colles i el públic van poder gaudir de la sardana Del Penedès al Món de l'Eduard Sendra. Aquesta sardana que es va estrenar l'estiu de l'any 2019, a càrrec de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, també està dedicada a un membre de la família dels Dansaires del Penedès, en Pere Joan Boronat, que durant el concurs d'enguany va ballar com a capdanser de la colla Penedès. 

 

Com és tradició a la colla, cada any s'estrenen un parell de sardanes dedicades a algun o alguna membre dels Dansaires del Penedès que han deixat petjada durant la seva trajectòria. Enguany la tradició va començar amb l'estrena de la sardana dedicada a en Biel. Així doncs, en aquest concurs es va estrenar la sardana Mai sense el Jordi, de l'Anna Abad. Aquesta, dedicada a un pilar fonamental dels Dansaires del Penedès, en Jordi Moraga. La seva incansable tasca amb la colla, especialment amb la gestió de la canalla de la colla i dels cursets de sardanes que s'organitzen per les diverses escoles de la vil·la. 

 

concurs 2

Classificacions del concurs de colles sardanistes

 

Per concloure l'acte, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya Xavier Tresserras, la presidenta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya Nuri Escudé i el president de la Federació de colles de les Comarques Tarragonines Joan Morros, van fer els corresponents parlaments. Tots tres van destacar que s’està demostrant que la cultura és segura, que els Ajuntaments d'arreu del territori català s'han de mullar i organitzar actes culturals de tota mena, ja que sempre estaran recolzats per les entitats i les associacions. També es va destacar que malgrat que es diu que la sardana s'està morint, feia molt de goig veure la plaça plena de dansaires joves que mantenen viva la flama de la sardana.

 

Finalment, i com és tradicional a qualsevol acte sardanista en els darrers anys, la cobla Reus Jove ens va oferir La Santa Espina, per recordar que hi ha persones que ens han deixat, que estan a la presó o vivint a l'exili perquè tots els catalans i catalanes poguéssim expressar democràticament el nostre pensament envers el futur de la nostra estimada terra.

 

 

Clica aquí per veure el reportatge de RTV El Vendrell 

 

 

 

Llegit 2149 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.