Reconeixement de la Diputació de Tarragona

Valorar aquest article
(1 Votar)

Dissabte, 9 de febrer de 2008. La Diputació de Tarragona va homenatjar la colla sardanista Dansaires del Penedès, en un acte que se celebrà al Palau provincial.


El motiu de l'homenatge va ser per celebrar el darrer acte del 60è aniversari de la fundació de la colla i per reconeixer la tasca històrica d’aquesta colla en la difusió i defensa de la sardana. Aquest reconeixement ja s'havia d´haver celebrat l'any 2007, en el marc dels actes commemoratius del 60è aniversari dels Dansaires del Penedès, però aquest es va anar ajornant a causa de les eleccions i la conseqüent renovació del govern de la Diputació

 

Diputació de TarragonaEn aquesta foto veiem la taula presidencial i la cobla a dalt de l'enterimat, i la colla asseguda als bancs dels diputats.

EL PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ VA PRESIDIR L'ACTE

 

El Saló de Sessions va ser l'escenari que va acollir la part institucional de l'homenatge que va ser presidit pel president de la Diputació Josep Poblet, qui va ser acompanyat a la taula presidencial pel president dels Dansaires el Penedès Joan Morros, pels vicepresidents de la Diputació Albert Vallvé i Quim Nin, i el diputat pel Baix Penedès Josep Guasch.

 

Diputació de Tarragona
També hi va assistir el diputat al Congrès Jordi Jané, i una representació de l'Ajuntament del Vendrell formada per la regidora de cultura Marta Tutussaus en representacio de l'alcalde, i el regidor Eladi Llop.

 

Diputació de Tarragona

LA PART INSTITUCIONAL ES VA FER AL SALÓ DE SESSIONS


Un públic força nombròs que omplia ben bé el Saló va assistir a la trobada que va començar amb la interpretació de la Sintonia dels Dansaires del Penedès, obra de Joan-Jordi Beumala, per la cobla La Principal de Tarragona. Tot seguit el president Josep Poblet va obrir el torn de paraules destacant la importància que suposa per una colla sardanista el fet de celebrar 60 anys, ja que demostra la tradició, l’esforç i la constància que ha dut a terme, però també posa de manifest que la societat l’ha assumit com un element indispensable de creixement personal i col·lectiu.

 

Diputació de Tarragona

Aquest és l´aspecte que oferia el Saló de Sesssions, tot plé de públic.

A més, va agrair l’aportació d’aquesta colla a la festa i a les tradicions més arrelades del país, i va encoratjar a seguir treballant per a continuar formant part de la base tradicional que basteix els fonaments culturals de la nostra pàtria.

Albert Vallvé va resaltar l'especial importància del fet que els Dansaires ensenyin a ballar sardanes a les escoles de tants municipis. Joaquim Nin va destacar que aquest acte té un doble sentit, ja que en primer lloc es ret homenatge als Dansaires del Penedès, però també a la sardana en general, per tot el que representa aquesta dansa per Catalunya. 

 

Diputació de Tarragona
Joan Morros va agrair a la Diputació de Tarragona l'homenatge que que oferia a la seva colla i va destacar que la sardana és “el símbol del que hem estat i del que volem continuar essent: catalans”.


A continuació ja va presentar la primera sardana del petit concert que la Principal de Tarragona interpretaria.

CENTENARI DE M.S.PUIGFERRER

 

L'any 2008 es va commemorar els cent anys del naixement d'un dels compositors de sardanes més volguts i estimats pels sardanistes per la vàlua de les seves obres, M.S.Puigferrer. Dansaires del Penedès és una de les poques colles que té el privilegi de tenir una sardana escrita per Puigferrer i que el mestre va dedicar a la colla pel 40è aniversari de la seva fundació. Ara que durant tot aquest any s'interpretaran arreu sardanes del mestre per tal de commemorar l'esmentat centenari. És del tot adient escoltar la sardana “Colla Dansaires del Penedès “ de J.M. Puigferrer, va dir en Morros.

 

La sardana que a continuació es va interpretar va ser la que expressa en el seu títol l'acte que se celebrava "Homenatge als Dansaires del Penedès”, la qual va ser composta per Jordi Molina, que com J.M.Puigferrer, és un dels compositor de sardanes de més renom.

 

Diputació de Tarragona


CENTENARI DE LA SANTA ESPINA

Seguidament, va arribar un dels moments més emotius de l'acte que va ser quan la colla va ballar, al mateix saló de sessions, La Santa Espina. Va escollir aquesta sardana pel significat especial que té en el simbolisme i el sentiment dels catalans. Els Dansaires del Penedès i la Diputació de Tarragona volen reconeixer plegats aquesta realitat.

 

VIDEO DE LA SANTA ESPINA


Així doncs, tres parelles de la colla, que eren les que permetia l'espai que hi ha entre els bancs dels diputats, van puntejar aquesta emblemàtica i colpidora sardana d'Enric Morera i Àngel Guimerà, en una ballada sense precedents en aquella sala. L'espai per ballar era molt just, fins i tot amb tres parelles.

LLIURAMENT D´OFRENES

Per finalitzar la part institucional, Josep Poblet, en nom de la Diputació, va lliurar a Joan Morros un trofeu commemoratiu de l'acte amb la següent dedicatòria:

La Diputació de Tarragona a la colla sardanista Dansaires del Penedès amb motiu del 60è aniversari i en reconeixement a la seva tasca en la defensa, difusió i promoció de la sardana.

Amb la intenció de correspondre al president de la Diputació, Joan Morros i els Dansaires del Penedès van donar a coneixer la sorpresa que tenien preparada per a la corporació provincial. L'acte que celebraven no tenia precedents,per tant, van creure que seria bo d'obsequiar a la Diputació de Tarragona amb una sardana que li fos dedicada.

Així, els Dansaires van cercar la complicitat de la cobla i especialment la del seu component i compositor de sardanes Rafel Guinovart amb la finalitat que compongués una sardana per a l'ocasió.


El resultat va ser la sardana que el mateix autor va titular "Ofrena" i que tot seguit va interpretar amb la seva cobla. En acabar, Josep Poblet, gratament sorprès i agraït, va dir que en la propera sessió plenària faria constar en el llibre d´actes que la Diputació tenia una sardana dedicada, obsequi dels Dansaires del Penedès.

BALLADA DE SARDANES AL PATÍ CENTRAL

La segona part de l'homenatge a la colla vendrellenca va transcorre al patí central del Palau,que és tot cobert amb un cúpula de vidre, on la cobla va interpretar sardanes que van ser ballades per la colla homenatjada, en la modalitat de lluïment i punts lliures. També va participar el públic que va assistir a l'acte, el qual va acabar amb la interpretació, una vegada més, de la sardana "Ofrena" que al començament va ser ballada de lluïment per la colla i a les tres darreres tirades s'hi va afegitr tot el públic acabant amb una gran rotllana de germanor que feia goig de veure.

Llegit 2185 vegades

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.